L'àmbit cultural a Tarragona

(PONÈNCIA INTRODUCTÒRIA AL DEBAT)

Albert Ventura

 

Introducció

            Aquesta ponència pretén posar breument en relleu algunes de les problemàtiques del sector cultural tarragoní que, com tot l’àmbit de la cultura, pateix els efectes de la crisi econòmica i l’ofegament de governs, ja sigui en forma de retallades pressupostàries, apujades tributàries o enduriments administratius.

            La proposta que presentem se separa en dos eixos fonamentals, tot i que relacionats i, fins a cert punt, indestriables l’un de l’altre: la cultura i la llengua catalana.

 

Estat de la qüestió

            La ciutat de Tarragona s’ha caracteritzat per ser un pol d’atracció de població nouvinguda durant bona part del segle xx i part del segle xxi. Per aquest motiu, els usos i prestigi lingüístics de la població han variat substancialment. Alhora, els hàbits culturals també han variat en funció de les necessitats, voluntats i suport o capacitat de les infraestructures i equipaments culturals. Per tot això, proposem un seguit de punts que fan referència als dos àmbits centrals d’aquest document:

 

Llengua

            Certes zones de la ciutat presenten un ús (o desús) de la llengua catalana preocupant. Actualment, l’Ajuntament de Tarragona no té cap altra política lingüística que donar suport al Consorci per a la Normalització Lingüística. Creiem que és fonamental que la relació segueixi vigent i, si és possible, que s’enforteixi mitjançant accions conjuntes. Tanmateix, aquest fet no ha d’excloure que el consistori dugui a terme accions de política lingüística pròpies.

            Proposem crear la Conselleria de Política Lingüística, que tindria com a objectius principals desenvolupar campanyes de dinamització lingüística entre la població, incentivar i millorar els usos lingüístics de l’administració local, ocupar-se de la formació i assessorament lingüístic al personal, però també recollir les necessitats de la població tarragonina. Alhora, cal recordar que la llengua pròpia de la ciutat, el català, ha de gaudir sempre d’un estatus de preferencialitat que en garanteixi l’ús, quantitatiu i qualitatiu, i el prestigi lingüístic que requereix una normalització lingüística seriosa. Cal recordar que l’Ajuntament de Tarragona

 

Cultura

            En l’àmbit de la cultura el consistori ha de potenciar sectors culturals en la mesura de les seves capacitats i competències. Tot i això, cal donar suport mitjançant estructures, equipaments i finançament a projectes culturalment destacables. Es proposa:

  • Reestructuració de l’Àrea de Cultura; llengua, patrimoni i cultura.
  • Potenciar l’àmbit de les lletres amb projectes de dinamització i difusió. Un exemple podria ser la represa del projecte Escriptors del Camp de Tarragona (ESCAT).
  • Potenciar els premis Ciutat de Tarragona i la Casa de les Lletres. Elaborar plans d’acció a llarg termini.
  • Garantir una programació teatral estable als equipaments municipals, Teatre Metropol i Teatre Tarragona, així com dotar-los d’un premi-beca d’estudis d’arts escèniques.
  • Mantenir contactes sectorials amb músics, escriptors, artistes plàstics, actors, fotògrafs, programadors i entitats culturals amb la finalitat d’aprofundir en les problemàtiques i necessitats de cadascun dels agents culturals.
  • Evitar externalitzar la gestió cultural i assumir-la des de les infraestructures municipals; aquest fet no hauria d’excloure el suport a la iniciativa privada, sempre que es tracti de projectes singularment rellevants que necessitin de l’ajuda pública per dur-se a terme i que siguin manifestament sense afany d’enriquiment personal.