Per un municipalisme ciutadà i de ruptura

(APORTACIÓ ALS DEBATS)

Guanyem


Volem una ciutat oberta, acollidora, diversa, sostenible i reivindicativa. Una ciutat honesta, accessible, amb drets socials, inclusiva, dialogant i transformadora.

Les formes tradicionals de fer política allunyen cada cop més a la ciutadania dels llocs on es prenen les decisions. Les necessitats i les propostes dels veïns i veïnes són relegades per motius com l’agenda política, els interessos del poder econòmic i financer o per suposats imperatius tècnics, entre d’altres.

Volem una nova forma de fer política, amb espais de participació, de decisió i de control per part de la ciutadania. Volem que la opinió i els interessos dels veïns i veïnes es tinguin en compte. Volem poder decidir com ha de ser la ciutat on vivim i que volem deixar a les generacions futures. Volem recuperar la nostra ciutat, una ciutat on els i les nostres representants governin escoltant i estiguin al servei de la ciutadania i no a l'inrevés.

Per aconseguir-ho volem iniciar un moviment local de caire municipalista, un procés des de baix que impliqui a la ciutadania que a títol individual o formant part d’entitats, col·lectius, organitzacions polítiques o moviments socials que treballen per la transformació social i política. Un procés que es fonamenti en un compromís ètic i uns principis programàtics elaborats de manera oberta, col·lectiva i consensuats per tots i totes aquells i aquelles que apostin per l’avanç de polítiques rupturistes en les formes i els fons de la política actual.

Per articular aquesta proposta caldrà treballar per a que una candidatura transformadora i regeneradora de la política al municipi sigui el més amplia, plural i unitària possible. Una candidatura de marcat perfil ciutadà, no monopolitzada ni dirigida per partits polítics.

 

Ens dirigim a l'espectre polític que va des de ICV a la CUP passant per EUiA i Podem i als moviments político-socials com el Procés Constituent i el Front Cívic i a les entitats veïnals, culturals i a aquelles persones que vulguin confluir i treballar per una ruptura del model socio-polític a la ciutat.

1. COMPROMÍS ÈTIC

Els i les membres de la candidatura han de complir un codi ètic de servei en el que ha de quedar clar que la representació política no és una professió sinó un compromís i un mitjà per assolir l'ideari, juntament amb la mobilització social.

Per això, els i les possibles representants de la candidatura han de subscriure els següents principis que suposen un compromís ètic vinculant de la candidatura amb la ciutadania. Una nova forma de fer política que l’apropi a la gent i faciliti la seva implicació i participació.

Volem una nova forma de fer política que respongui als interessos i a les necessitats de la gent que viu, treballa i construeix dia a dia la ciutat. Les decisions han de servir a la gent i no als interessos financers, l’agenda política o a dictàmens tècnics. No formarà part de la candidatura cap persona que hagi tingut o participat en conductes no ètiques pública i/o professionalment o en governs de caire contrari a l'ideari que ens uneix.

Els membres de la candidatura posaran el seu càrrec a disposició de l’assemblea que serà qui, en cas d’incompliment d’aquest compromís, podrà revocar la condició de representant.

La representació política és un servei a la societat. La ciutadania ha de conèixer tot el que fem i com ho fem. La nostra primera responsabilitat és amb la ciutadania promovent espais oberts a la participació i al debat i a la decisió política i, a nivell intern, amb l’assemblea de la candidatura creant uns espais i mecanismes que facilitin el coneixement, el seguiment, la valoració i el control de la tasca que realitzem.

Els i les nostres representants han de rebre, com tots els treballadors i treballadores, un salari digne i adequat a la seva feina, dedicació i a la seva responsabilitat. Es comprometen a cobrar un sou que no sigui superior a la mitjana del món laboral del nostre territori que actualment està al voltant dels 1.500 €. Si es donés el cas que la suma de les retribucions rebudes per l’exercici del càrrec fos superior, l’excedent es destinaria a finalitats socials.

Alhora els nostres càrrecs electes es comprometen a renunciar a les prerrogatives que poden estar associades a la condició de representant municipal.

Per evitar la professionalització i l’allunyament dels nostres representants de la realitat del territori el seu mandat no serà superior a dues legislatures continuades i passaran dues legislatures més abans de que es puguin tornar a presentar. L’assemblea de la candidatura determinarà la pertinença o no de la continuïtat dels i de les nostres representants.

El nostre compromís és amb la ciutadania i amb la ciutat de Tarragona. Els nostres representants es comprometen, també, a no acumular càrrecs públics més enllà de l’administració local.

Tots els nostres candidats i candidates han de ser conscients de què els escons que ocupin pertanyen a la candidatura i, per tant, signaran un contracte d’obligat compliment que els podrà portar, en cas de no respectar el present codi ètic, a l’obligatori abandonament de l’escó.

2. PRINCIPIS PROGRAMÀTICS

La nostra és una proposta nova i diferent de fer política, una política transformadora i rupturista que s’origina i es fonamenta en els moviments ciutadans. No anem a pactar, treballem des de la base per a governar la ciutat amb noves formes de gestió i cogestió municipal obertes, participatives i transparents.

Una candidatura que es compromet a no participar en òrgans de govern participats per polítiques neoliberals i socialdemòcrates, que aposti per la defensa del dret a decidir i que articuli mecanismes per a que la ciutadania pugui decidir sobre tot allò que afecta a les seves vides en l’àmbit de l’administració local.

Volem articular un ideari de rescat de la ciutadania en forma de decàleg o de mínim comú denominador on tinguin cabuda tots els que composen l’alternativa, ciutadania en general, entitats i partits, sense sigles ni condicions prèvies, prioritzant les polítiques socials i de sostenibilitat com a eixos de treball dins de les institucions. Unes polítiques socials orientades a garantir una sanitat i educació pública i de qualitat, així com a potenciar els serveis socials i a les persones dependents.

Ens trobem amb un Ajuntament intervingut i rescatat econòmicament. Per això el nostre primer objectiu és auditar els comptes i els contractes municipals de manera immediata i, també, els ens i els càrrecs polítics i directius del consistori.

Volem acabar amb els préstecs d’entitats financeres poc ètiques i que generen deutes incompatibles amb l'exercici autònom de la política. I Municipalitzar els serveis privatitzats o semi-privatitzats que han de ser públics i prioritzar en els pressupostos segons les necessitats i els interessos de la ciutadania i no dels grups econòmics i financers. Calen noves formes de gestió dels espais i dels serveis municipals obrint espais per a la ciutadania i per a les entitats perquè s’involucrin en la cogestió d’allò que és públic, des del control ciutadà i noves fórmules de gestió cívica i de clàusules socials.

Treballem per un Ajuntament veritablement participatiu. Sense confondre la participació amb la proximitat o el clientelisme. Entenem la participació no només com una forma d’opinar sobre les polítiques públiques decidides per uns altres sinó com una forma de debatre, decidir, controlar i avaluar el treball i les decisions polítiques. Ha de ser un procés que impliqui a molta gent. Les propostes per transformar la ciutat s’han d’elaborar de manera col·lectiva, creant espais reals de participació mitjançant la descentralització i la desconcentració municipal, pressupostos participatiu, un pla d’acció municipal consensuat per tots i per totes i en connexió amb els moviments socials i les lluites al carrer.

Tarragona és una ciutat amb una xarxa associativa molt important que s’ha d’impulsar i potenciar, respectant la seva independència, des de l’Ajuntament sense manipular i sense utilitzar políticament les associacions. Una ciutat que aposti per una cultura popular, creadora i transformadora allunyada de la cultura elitista.

Cal també un pla de mobilitat que respongui als interessos de la ciutadania més que als interessos econòmics i comercials, un transport públic de qualitat, sostenible, útil i eficient. I un Pla general d'ordenació urbana que faci el dret a l'habitatge assequible una realitat, una ciutat humana on no existeixen barreres urbanístiques i amb un teixit urbà que generi una nova concepció dels espais públics i eviti la segregació urbana.

Una política social inclusiva fonamentada en la suma d’espais, agents i pràctiques d’acció social i comunitària, generant igualtat d'oportunitats, espais de compromís social, de solidaritat, guanyant la partida a les retallades i a la concepció assistencial, polititzant el valor del significat col·lectiu i solidari de la comunitat, no des de la subsidiarietat o la beneficència sinó des de la corresponsabilitat, els drets i la justícia social. Prioritzar les polítiques d'accés a l'habitatge i un model econòmic basta en l'economia social, ambientalment responsable i de serveis a les persones i on es potenciïn les polítiques actives d’ocupació.

Un ajuntament amb una política d'impostos basada en la vocació de servei i no recaptatòria, sensible al col·lectius més vulnerables i amb uns impostos i taxes municipals que no penalitzin a aquells que patim la crisi provocada per els que s’enriqueixen de la crisi i es fonamenti en la progressivitat fiscal i la sostenibilitat.

3. ORGANITZACIÓ INTERNA

L’òrgan de decisió de la candidatura serà l’assemblea formada per totes aquelles persones a títol individual que donin suport i es comprometin amb aquest codi ètic i les principis programàtics mitjançant la seva adhesió a un manifest ètic i programàtic.

L’assemblea nomenarà un grup d’organització (promotor, impulsor...) format per persones i representants d’organitzacions adherides que realitzaran les tasques que els siguin encomanades. L’assemblea també podrà crear els grups de treball que consideri oportú.

La llista de la candidatura serà escollida per l’assemblea sense quotes ni compromisos previs mitjançant un sistema de llistes obertes, primàries i el més paritària possible.